Jabłoń cydrowa Yarlington Mill

49,00 

4 w magazynie

Opis

Charakterystyka odmiany:


Synonimy:
Yarlington
Pochodzenie:

Znalezione pod koniec 1700 roku jako dzika sadzonka, która zakorzeniła się wśród niektórych głazów w młynie wodnym w Yarlington, North Cadbury, Somerset (Wętsie). Został przesadzony w ogrodach młyna, a później rozmnażany i sprzedawany przez lokalnego właściciela szkółki, Harry’ego Mastersa.

Drzewo/Wzrost:

Wzrost silny, wyprostowany, półrozłożyste drzewo.

Zapylacze:
Owocowanie:
Późno wchodzi w owocowanie. Plonuje obficie ale przemienianie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie:
Owoce mały lub średni. Wyraźnie w kształcie gruszki. Gładka, woskowa skóra ma podstawowy kolor żółty, nad którym są ciemnoczerwone pasy. Trochę ordzawione.
Owoc – miąższ:
jędrny biały miąższ z zaznaczoną czerwoną żyłką obok skóry. Chrupiące, soczyste i słodkie, wyraźnie cierpkie z dobrym smakiem i aromatami.
Dojrzałość zbiorcza:
  Owoce spadają, gdy tylko dojrzewają w połowie czwartego okresu
Przeznaczenie:
Cydr. Klasyczne angielskie gorzko-słodkie jabłko z miękkimi i zaokrąglonymi taninami i dobrym poziomem cukru.
Odmiana uważana za jakość vintage. Daje tradycyjny angielski bursztynowy cydr o bogatym smaku jabłkowym i lekkiej goryczy. Moszcz ma zazwyczaj wartość od 10 do 14 Brixa, z garbnikami na poziomie 0,32% i kwasowością na poziomie 0,22%.
sok:  Średnio-gorzko-słodki, brixa: 10
Podatność na choroby:
Nieco podatne na parcha jabłoni, ale odporne na mączniaka i raka drzew owocowych. 
Wytrzymałość na mróz:
duża
Podkładka:
MM 111
Status EKO:
produkt rolnictwa ekologicznego, CAC

 

Informacje dodatkowe

Waga 3 kg
Termin wysyłki:

Przedsprzedaż – Wysyłkę rozpoczynamy po 15 października.

Stan:

Roślina kopana z gruntu.
Korzenie drzewka na czas transportu zabezpieczone.

Forma:

Półpienna, drzewko 2-3 letnie z koronką, wysokość drzewka do 175 cm, koronka na wysokości 100-120 cm, co najmniej 3-4 rozgałęzienia.