Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
Pandy BBL 103 |
Pochodzenie: |
Odmiana węgierska, jedna z siewek odmiany Pandy (klon starej, węgierskiej odmiany Kerezer). W uprawie jedynie w Polsce i Czechach. W kraju swojego pochodzenia mało znana. |
Drzewo/Wzrost: |
Drzewo rośnie silnie, tworząc początkowo kulistą, później jajowatą i luźną koronę, o grubych, wzniesionych gałęziach, pokrytych licznymi krótkopędami. |
Zapylacze: |
Nefris, Heimanna Konserwowa, Łutówka, Kelleris 16, Wołyńska, Debreceni Bötermö |
Owocowanie: |
W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje corocznie - ale wielkość plonu jest ściśle uzależniona od przebiegu pogody w czasie kwitnienia i rozwoju owoców. W lata chłodne i ze słabym nasłonecznieniem plony mogą być bardzo słabe. |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Duży lub bardzo duży (6-7 g, 22-24 mm), szeroko kulisty, nerkowaty. Skórka wiśniowoczerwona, silnie błyszcząca, lekko przeświecająca, elastyczna. |
Owoc - miąższ: |
Czerwony, luźny, soczysty, słodki z delikatnym kwaskowatym posmakiem, bardzo smaczny, dobrze odchodzący od pestki. Sok jasnoczerwony, nie barwiący i nie wyciekający z owocu podczas zbioru. |
Dojrzałość zbiorcza: |
Pierwsza połowa lipca |
Przeznaczenie: |
Odmiana wybitnie deserowa, z przeznaczeniem owoców do bezpośredniego spożycia. Jest to jedna z najsmaczniejszych odmian wiśni, szczególnie zalecana (z uwagi na wysoką zdrowotność i nieco słabsze plonowanie) do uprawy amatorskiej. Owoce nadają się również doskonale jako dodatek do deserów czy domowe przetwory (kompoty, dżemy). |
Podatność na choroby: |
Monilioza - bardzo mała, rak bakteryjny, drobna plamistość liści - mała |
Wytrzymałość na mróż: |
średnia |
Podkładka: |
colt |
Status EKO: |
kwalifikowany, produkt rolnictwa ekologicznego |
|