Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
|
Pochodzenie: |
Stara odmiana amerykańska |
Drzewo/Wzrost: |
Średniej wielkości, o wzroście wyraźnie przewodnikowym z mocnymi konarami. |
Zapylacze: |
Jonathan, Starking |
Owocowanie: |
Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie, zazwyczaj corocznie. |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Średniej wielkości lub duże, baryłkowate lub stożkowato owalne, w części przy szypułkowej wyraźnie spłaszczone. Skórka żółta, z lekkim zielonkawym odcieniem, pokryta intensywnym pomarańczowoczerwonym rumieńcem z licznymi ciemniejszymi smużkami, gruba, mocna. |
Owoc - miąższ: |
Żółtawy z zielonym odcieniem, ścisły, drobnoziarnisty, mało aromatyczny, dość smaczny. |
Dojrzałość zbiorcza: |
II połowa Października, dobrze się przechowują nawet do kwietnia. |
Przeznaczenie: |
bezpośrednie spożycie oraz przetwory. |
Podatność na choroby: |
Mała |
Wytrzymałość na mróż: |
bardzo duża |
Podkładka: |
antonówka S |
Status EKO: |
produkt rolnictwa ekologicznego, kwalifikowany CAC |
|