Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
Oliwka Kronselska |
Pochodzenie: |
Odmiana francuska, otrzymana w 1869 roku, siewka odmiany Aporta. |
Drzewo/Wzrost: |
Rośnie silnie. Tworzy szeroką koronę ze zwisającymi gałęziami. |
Zapylacze: |
Inflancka, Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet, Charłamowska, Landsberska, Spartan, McIntosh. |
Owocowanie: |
W okres owocowania wchodzi wcześnie. Owocuje bardzo obficie, przemiennie. |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Średnie lub duże, niewyrównane, kuliste lub lekko spłaszczone, przy kielich słabo żebrowany. Skórka gładka, mało błyszcząca, cienka, dość delikatna, jasno-zielonkawa z żółtym odcieniem. Na skórce widoczne liczne zielonkawe przetchlinki otoczone jasną obwódką. Na owocach wyjątkowo pojawia się bardzo słaby różowawy rozmyty rumieniec. |
Owoc - miąższ: |
Kremowy, gruboziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, delikatny, rozpływający się, słodko-winny aromatyczny, bardzo przyjemny w smaku. |
Dojrzałość zbiorcza: |
Pierwsza dekada września |
Przeznaczenie: |
bardzo smaczne owoce deserowe, również na przetwory susze, kompoty, moszcz. |
Podatność na choroby: |
Parch i mączniak – bardzo duża, mała na zarazę ogniową |
Wytrzymałość na mróż: |
Średnia |
Podkładka: |
antonówka S |
Status EKO: |
produkt rolnictwa ekologicznego, kwalifikowany CAC |
|