Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
Piękna z Boskoop, Schöner von Boskoop, Belle de Boskoop |
Pochodzenie: |
Odmiana pochodząca z Holandii, wyhodowana przez W. Ottolandera w połowie XIX w. koło miejscowości Boskoop |
Drzewo/Wzrost: |
Drzewo rośnie poczatkowo bardzo silnie, po wejściu w okres owocowania silnie, tworząc kulistą, lekko spłaszczoną i niezbyt zagęszczoną koronę. |
Zapylacze: |
oiken, Jonathan, Inflancka, Koksa Pomarańczowa, Landsberska, Malinowa Oberlandzka, Idared, James Grieve, Wealthy, Gloster |
Owocowanie: |
Drzewo wchodzi w okres owocowania średnio wcześnie (na podkładkach silnie rosnących - późno), plonuje obficie - ale z wyraźną tendencją do owocowania przemiennego |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Duże lub bardzo duże, nieregularne, wydłużone, wyrównanej wielkości, baryłkowato-kuliste. Skórka średniej grubości, szorstka, silnie ordzawiona, szorstka, zielona w miarę dojrzewania zmienia zabarwienie na zabarwienie na złotawożółte, z lekkim odcieniem zielonego. Na niektórych owocach występuje buraczkowy, rozmyty rumieniec z ciemniejszymi prążkami. |
Owoc - miąższ: |
Gruboziarnisty, zielonkawo-kremowy, kruchy, soczysty, kwaśny z korzennym posmakiem, smaczny. |
Dojrzałość zbiorcza: |
Koniec września, początek października |
Przeznaczenie: |
Jest to jedna z wartościowszych odmian z przeznaczeniem owoców na domowe przetwory (dżemy, musy, ciasta, kompoty) oraz do spożycia (jako owoce deserowe) w okresie wczesnozimowym. Bardzo często owoce tej odmiany można spotkac w handlu jako tzw. "szare renety" |
Podatność na choroby: |
Parch i mączniak jabłoni - mała, choroby kory i drewna - średnia |
Wytrzymałość na mróż: |
Mała |
Podkładka: |
Antonówka S |
Status EKO: |
produkt rolnictwa ekologicznego, kwalifikowany CAC |
|