Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
Dr Jules Guyot, Diuszesa Wczesna |
Pochodzenie: |
Odmiana francuska, siewka, znana od 1875 roku |
Drzewo/Wzrost: |
O małych wymiarach, słabo rosnące. |
Zapylacze: |
Faworytka, Köstliche aus Chruen, Bonkreta Williamsa, Vereins Dechantsbirne |
Owocowanie: |
Wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje regularnie i bardzo obficie. |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Duże 150-250 g, o typowym gruszkowatym kształcie. Skórka zielonkawożółta, niekiedy z małym słabym czerwonobrunatnym rumieńcem. |
Owoc - miąższ: |
Żółtobiały, średnioziarnisty, dość soczysty, kwaskowato-słodki, smaczny. |
Dojrzałość zbiorcza: |
III sierpnia |
Przeznaczenie: |
Bezpośrednie spożycie, zalewy, kompoty |
Podatność na choroby: |
Mała |
Wytrzymałość na mróż: |
Średnia |
Podkładka: |
grusza kaukaska |
Status EKO: |
produkt rolnictwa ekologicznego, kwalifikowane CAC |
|