Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
|
Pochodzenie: |
Stara odmiana francuska, otrzymana w 1870r. przez ogrodnika Marillata i nazwał imieniem swojej żony. |
Drzewo/Wzrost: |
W młodym wieku rośnie silnie, później słabnie. Tworzy ładne piramidalne korony. |
Zapylacze: |
|
Owocowanie: |
Owocuje średnio obficie, dla dobrego owocowania wymaga ciepłych, zacisznych stanowisk. |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Owoce duże i bardzo duże, 100-140 mm wysokości i 75-95 mm długości, nieregularnego kształtu, zmienne. Skórka zielona, później jasnożółta, od strony nasłonecznianej pokryta delikatnym czerwonym rumieńcem. |
Owoc - miąższ: |
Biały do żółtego, przy komorze nasiennej żółty, bardzo soczysty i słodki, nie zawsze rozpływający się, czasami grubo ziarnisty. |
Dojrzałość zbiorcza: |
III dekada sierpnia/I września |
Przeznaczenie: |
Deserowa i przetwórcza |
Podatność na choroby: |
Parch mała, rdza średnia |
Wytrzymałość na mróż: |
Średnia |
Podkładka: |
grusza kaukaska |
Status EKO: |
|
|