Charakterystyka odmiany:
|
Synonimy: |
|
Pochodzenie: |
Odmiana pochodzenia francuskiego, otrzymana w 1893 roku. |
Drzewo/Wzrost: |
W młodym wieku rośnie silnie, później słabiej. Tworzy koronę wyniosłą, stożkowatą, luźną, ze zwisającymi gałęziami. |
Zapylacze: |
Bera Boska, Lipcówka Kolorowa, Trewinka, Bonkreta Williamsa |
Owocowanie: |
W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje corocznie, bardzo obficie. |
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: |
Średniej wielkości, lub duże 150 – 240 g, jajowate, wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Skórka szorstka, ciemnozielona, z licznymi rdzawymi przetchlinkami, mocno ordzawiona od strony kielicha. |
Owoc - miąższ: |
Biały lub żółtawobiały, początkowo drobnoziarnisty, a w pełnej dojrzałości masłowy, średnio soczysty, nieco aromatyczny i smaczny. |
Dojrzałość zbiorcza: |
Druga połowa października |
Przeznaczenie: |
Bezpośrednie spożycie, kompoty |
Podatność na choroby: |
Mała |
Wytrzymałość na mróż: |
Mała |
Podkładka: |
grusza kaukaska |
Status EKO: |
kwalifikowany CAC , produkt rolnictwa ekologicznego |
|